воскресенье, 5 января 2014 г.

Bayrağımızın rəmzi rəngləri uyğundurmu?

“Bir defe yükselen bayraq bir daha enmez”-buna söz ola bilmez. Bes “üçrengli bayrağımız” nece? Ona da söz ola bilmezmi?

Ne istemişikse (azadlıq, müsteqillik, milli kimlik, ad-soyad, soyad sonluqları, bayraq ve s. ve i. a.) hele de ya heç vermemiş, ya da içi məkr dolu vermişlər.
 Onlardan biri de fexrle dile getirdiyimiz “üçrengli bayrağımız”dır. Hansı ki, “dünyada en yükseye” qaldırılmışdır. Onun da, hansı terefinin yuxarıda olması hele de mübahiselidir. 
Bayraq xalqın birleşdiricisi olmalı olduğu halda,  “üçrengli bayrağımız” ise, daha çox, qarşıdurma yaradır. Fars xisletliler onun yaşılını "başa" qoyur, türkler ise mavisini... 
Qırmızı-müasirlik, tereqqi, qloballaşma, mavi-türkçülük, yaşıl-islam (inanc) remzidir. Elbette bu renglerin bayraqda əks olunması meqbul sayıla biler. Lakin geleceye yönümüzün hara olması bayraqda mütleq nezere alınmalı idi. Elbette bu, bütün dünya üçün olduğu kimi, bizim üçün de müasirlik, tereqqi-qloballaşmadan ibaretdir. Esas yönümüzün qloballaşma olmasını, bayrağın esas hissesinin (çoxunun) qırmızı ve yuxarıda yerleşmesi, ona nisbeten az ehemiyyetli mavi zolaq ondan aşağıda (ortada), daha az ehmiyyetli olan lap ensiz yaşıl zolaq ise aşağıda yerleşmeli idi. 
Azerbaycanda din dövletden ayrı olduğu üçün dövlet remzi olan bayraqda bu yaşıl zolaq heç nezere alınmaya da bilerdi.
Mence, bele olsaydı, Azerbaycanın dövletçilik yolu daha aydın ve münaqişelersiz olacaqdır.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий